Voor de ervaren cursisten

Coupeuse

Coupeuse

Wil je jezelf nog verder specialiseren dan is er een mogelijkheid tot het volgen van de coupeuse opleiding. Deze opleiding is een vervolgopleiding van de costumière opleiding. De opleiding bestaat uit 5 cursusmappen die zowel theoretisch als praktische kennis omvat.

De (gemiddelde) opleidingsduur is 2 jaar.
Deze opleiding kent 2 examens om het coupeuse diploma in ontvangst te kunnen nemen (deel 1 en deel 2)

 

Leerdoelen en doel opleiding

Tijdens deze opleiding wordt dieper ingegaan op de al in de costumière-opleiding behandelde stof. Je leert het ontwerpen, tekenen en vervaardigen van mantels, colberts, avondkleding en bruidskleding. Ook maak je kennis met het maken van kleding voor bijvoorbeeld mensen met een afwijkend figuur of een handicap. Je leert bestaande patronen op een gemakkelijke manier te vergroten en te verkleinen. Een klein theoretische gedeelte van deze cursus is kostuumgeschiedenis. Het is erg leuk om te weten hoe de kleding is ontstaan. Zoals je weet herhaalt de geschiedenis zich en zeker voor de ontwerpers onder ons is het toch belangrijk om te weten hoe men zich vroeger kleedde.

Extra informatie

De coupeuse opleiding is een vervolg op onze costumière opleiding. Als je de costumière opleiding ergens anders hebt gedaan, dan kan je in overleg met jouw docent starten met de coupeuse opleiding. De coupeuse opleiding is voor de ervaren cursisten die al de vereiste basiskennis hebben uit de costumière opleiding.

Een creatieve blik en passie voor het modevak. Wij zorgen voor de kennis. Je kiest een modevakschool uit bij jou in de buurt en neemt daarmee contact op. De bestelling voor de mappen en inschrijving voor Mode op Maat zal via jouw docent verlopen.

De opleiding coupeuse bestaat uit twee delen: coupeuse 1 en coupeuse 2. Deel 1 bestaat uit twee lesmappen en deel 2 uit drie lesmappen. De lesmappen kosten € 70,00 per stuk (exclusief eventuele verzendkosten). Voor de lesmappen betaal je in totaal € 280,00. In overleg met jouw docent kan je de mappen één voor één bestellen of allemaal tegelijk. De bestelling en betaling verloopt altijd via jouw docent. De lesmappen bevatten allemaal 25 stuks ruit- en overtrekpapier.

Verder betaal je eenmalig € 35,00 inschrijfkosten aan Mode op Maat. Dit is geldig voor alle modules. Als je begint met een nieuwe module hoef je niet opnieuw inschrijfgeld te betalen. Bij de inschrijving ontvang je een inschrijfpakket met de benodigde materialen.

Het lesgeld is afhankelijk van de modevakschool waarbij je de lessen volgt. Deze prijs is niet door Mode op Maat vastgesteld en kan per modevakschool variëren. Dit verschil kan zitten in de lesruimte (huren of een ruimte aan huis) en/of het aantal deelnemende cursisten. 

De module coupeuse kan je afsluiten met een examen. Dit is niet verplicht. Je mag de opleiding ook volgen zonder examen te doen. De opleiding coupeuse bestaat uit 2 examens: coupeuse 1 en coupeuse 2. De examens voor de delen coupeuse 1 en 2 bestaan uit het inleveren van mappen en een kledingstuk en het maken van een examentekening. Bij coupeuse 2 zit tijdens het examen ook een theorietoets. Hiervoor krijg je dan een cijfer. Het examen wordt altijd in het eerste weekend van oktober gehouden in Breda.

 

De kosten voor het examen bedragen € 45,00 per module. Je mag er voor kiezen om meerdere examens tegelijk te doen. Bij een positief resultaat ontvang je een certificaat van de behaalde module. Als je alle modules met een positief resultaat hebt afgesloten ontvang je het coupeuse diploma. 

In het kort